D-vitamiini on ihmiselle tärkeimpiä vitamiineja . Saamme D-vitamiinia auringonvalosta. Asuinpaikkamme Suomessa, pohjoisessa, kuitenkin rajoittaa auringonvaloa syksystä kevääseen. Erityisesti syksyn ja kevään vähävaloisena aikana D-vitamiinin ottaminen ravintolisänä on erityisen hyödyllistä.

Riittävällä D-vitamiinin saannilla on lukuisia tieteellisesti todistettuja positiivisia terveysvaikutuksia ja D-vitamiinin puutos on yksi merkittävimmistä ravitsemuksellisista puutoksista Euroopassa.

Virallisesti Euroopan Elintarvike virasto hyväksyy D-vitamiinin terveysvaikutuksista seuraavat 100% faktapohjalla olevat terveysväitteet.

 

D-Vitamiinin hyväksytyt terveysväitteet
KOMISSION ASETUS (EU) N:o 432/2012

• D-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin 
• D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
• D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä.
• D-vitamiini edistää veren normaalia kalsiumtasoa.
• D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina. 

Liian moni suomalainen kärsii  kroonisesta D-vitamiinin puutteesta vuoden ympäri. Paljon kalliita terveydenhuollon kustannuksia voitaisi välttää pelkästään turvaamalla ihmisten riittävä D-vitamiinin saanti. Samalla ihmisten hyvinvointi, työkyky, jaksaminen ja terveys paranisivat.

D-vitamiinilisän tarve on kuitenkin yksilöllistä, eikä samalla D-vitamiini annoksella saada kaikille ihmisille samaa elimistön D-vitamiini pitoisuutta. 
D-vitamiinilisän tarpeeseen vaikuttaa esimerkiksi:
Ikä - vanhemmiten tarve kasvaa
Ihonväri 
Auringonsaanti 
Paino - ylipainoiset kärsivät yleisemmin D-vitamiinin puutteesta
Ravinto - kalassa on runsaasti D-vitamiinia. Suomessa maitoon lisätään D-vitamiinia.

 

D-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat maittain. Euroopassa ja Yhdysvalloissa D-vitamiinin saantisuositus on 25-50 mikrogrammaa päivässä aikuisilla. 100 mikrogrammaa päivässä pidetään turvallisen saannin ylärajana sekä Amerikassa että Euroopassa. Suomessa toistaiseksi THL on pitänyt suositukset matalampana korostaen kuitenkin D-vitamiinin saannin tärkeyttä sekä suositellut D-vitamiiniravintolisien käyttöä.

 

Euroopan Unionin määrittelemät turvallisen päiväannoksen rajat D-vitamiinille ovat seuraavat. Tästä taulukosta voit helposti määrittää itsellesi sopivimman D-vitamiini annoksesi. 

 

D-vitamiinin päivittäisen saannin turvarajat

                   Käyttäjä                                                  

D-vitamiinin määrä mikrogrammaa

Aikuiset

100 µg / päivä

Nuoret 11-17

100 µg / päivä

Lapset 1-10

50 µg / päivä

 

SISU D-vitamiinilla turvaat päivittäisen D-vitamiinin saannin

SISU D-vitamiinit on valmistettu GMP-sertifioidulla menetelmällä, erittäin laadukkaista ja tarkasti valikoiduista ainesosista parhaan vitamiinin imeytymisen takaamiseksi.